Stránky

Šampaňské, prosím!


V jednom z posledních příspěvků jsem psala o kuchařce od Mireille Guiliano, jak se mi líbila sedmá kapitola o šampaňském. Teď vám teda napíšu, co jsem se zajímavého dozvěděla o tomto nádherném svátečním moku.

Mireille doslova píše: "Šampaňské je pravé kouzlo uzamčené v láhvi. Vynikající, chutné, osvěžující a komplexní víno, avšak víc než to: šampaňské má povznášející moc; příjemně uklidní mysl a uvede člověka do zvláštního rozpoložení, neboť v sobě má bezstarostné, sváteční, obřadné, rozkošnické a jiskřivé podtóny; a úžasně zlepšuje náladu." Víc netřeba dodávat. Z mého pohledu jsou nejlepší přirovnání: jiskřivé, sváteční a rozkošnické. A tak strašně dobré! Ten pocit, když vezmete doušek do úst, zavřete je a ono to bublá na patře :-))) skoro to jakoby lechtá! Dovedu si představit svůj další dream job - someliér přes šampaňské :-D.

Něco málo teorie o šampaňském (ať se můžete u svátečního stolu blýsknout ;-)):

Šampaňské se varábí z hroznů vinné révy pěstované ve vymezené oblasti - ve francouzském kraji Champagne. Sceluje se výhradně ze tří povolených odrůd - Chardonnay, Pinot noir, Pinot meunier. Nejvýše na žebříčku stojí šampaňské s uvedením ročníku, které se však vyrábí pouze v letech, kdy je špičková úroda, což je tak 3-4x za desetiletí. V daném případě se na etiketě objeví ročník sklizně a všechna vína z ní pocházející, která tuto směs tvoří. Jeho styl a charakter se liší nejen ročník od ročníku, nýbrž i dům od domu - každá půda rodí jiné hrozny, každý vinař si sám volí poměr odrůd,v němž šampaňské smíchá. Většina šampaňských je bez uvedení ročníku a vyrábí se z vín pocházejících z daného roku plus zásob z různých let, což se projeví v nižší ceně oproti ročníkovému šampaňskému.
U šampaňských bez uvedení ročníku se v míchání odrůd zachovává konzistence: výrobci tak zajišťují, aby si každá značka udržela svoji příznačnou chuť, která se nebude rok od roku měnit. Rovněž ráz šampaňských se různí od lehkých po plná tělnatá, což kromě jiného závisí na procentu Chardonnay ve směsi. Obecně platí, že čím více Chardonnay, tím lehčí a jemnější je výsledek.
Většina šampaňských je suchá (brut). Do ostatních se přidává cukr, polosuché šampaňské nese tedy název demi sec, výrazně nasládlé potom extra sec. Sladší druhy se hodí obecně k dezertům.
Další druhy jsou například rosé, která vzniká scelováním tichého červeného s bílým víném. Pro změnu blanc de blancs (bílé z bílých hroznů) se dělá pouze z odrůdy Chardonnay a je ze všech nejjemnější a nejsvěžejší. Dalším druhem je například blanc de noirs (bílé z černých hroznů) - je to bílé šumivé víno vyrobené z červených odrůd vína.

Já osobně jdu na Vánoce chutnat novinku od Bohemia Sekt - Chardonnay, tedy blanc de blancs :-) A už se na něj neskutečně těším. Jinak miluju i jejich blanc de noirs a prestige brut, který se dělá pouze z ryzlinků. No ale píšu tady o pravém šampaňském, tam jsem nadšená z Veuve Clicquot :-))
Na zdraví!

Žádné komentáře:

Okomentovat