Stránky

Vánoční pečení a italské panettone

Už pečete? Asi jo, že. Nebo napečou maminky a nebo se objedná. Letos jako pokaždé peču zase Vojtovy vanilkové rohlíčky. Je v nich nádherně cítit vanilka a citron a jsou tak krásně křehké. V soutěži s mamkou ty moje vedou, jsou prostě víc voňavé a křehké. No a jinak si asi udělám i rumové kuličky. V rohlíčkách je totiž máslo a kvůli Honzíkovi musím držet bezmléčnou dietu. Takže proto ty rumovky.
Dnes jsem ale v telce viděla něco, co rozhodně stojí za zkoušku - Italské Panettone od Ivety Fabešové. Je to takový vánoční chlebík, trochu jako naše vánočka. Dá se z toho udělat bábovka a nebo se to dá upéct v hliněném květináči, nazdobit a darovat. No a tato možnost mně nejvíc nadchla, protože budeme mít pár návštěv, kterým dáváme vánoční dárečky. Takže snad se do pečení pustím a nebudu srab :-).

Tady je recept na italské Panettone:

Ingredience

rozinky 220g
sušené meruňky, najemno nakrájené 5kusů
kandovaná citrusová kůra 2lžíce
rum 70ml
čerstvé kvasnice 27g
krupicový cukr 80g
vlažná voda 50ml
vejce 3kusů
žloutek 3kusů
polohrubá mouka 650g
nastrouhaná citronová kůra 1lžička
rozpuštěné a vychladlé máslo 90g
olej 1lžíce
vlažné mléko 250ml
vejce na potření 1kusu
moučkový cukr na posypání 1dávka
máslo na vymazání forem 1dávka
sůl 1.5lžičky
Postup:
V míse naložte do rumu rozinky, meruňky a citrusovou kůru. Pak je nechte v pokojové teplotě asi 30 min stát. Mezitím si připravte kvásek. V misce smíchejte kvasnice a lžíci cukru ve vlažné vodě. Kvásek nechte vzejít. V další míse vyšlehejte vejce, žloutky a zbylý cukr, dokud nezískáte světlý krém. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl, změklé máslo, olej a citronovou kůru. Přidejte vaječný krém, vzešlý kvásek, vlažné mléko a ovoce s rumem.

Vše vypracujte do hladkého těsta. Připravte se na to, že práce chvíli potrvá. Neustávejte v míchání, anebo na vzdorovité těsto vyzrajte tím, že je svěříte kuchyňskému robotu. Ze začátku bude tekuté, ale po delším zpracování zpružní a zvláční. Správnou konzistenci poznáte tak, že se bude samo odlepovat od stěn. Mísu s těstem přikryjte a na teplém místě nechejte asi 45min kynout. Po vykynutí těsto rozpulte a každou část ještě asi 3 minuty propracujte. Těsto vložte do dvou dobře vymazaných a vysypaných forem, nejvhodnější bude bábovková forma nebo dokonce květináč.

Těsto nechte ve formě kynout dalších 30 min. Panettone potřete vejcem a nahoru vyřízněte písmeno X. Formu vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 15min. Poté teplotu snižte na 180 °C a dopečte panettone dalších 40 min. Chcete-li se přesvědčit, že je propečené, podrobte ho stejnému testu jako například bábovku. Do jeho středu zapíchněte špejli, až ji vytáhnete, musí být čistá. Pokud by se vám „italská bábovka“ navrchu připalovala, přikryjte ji alobalem. Před podáváním nechte panettone úplně vychladnout a nakonec ho posypejte moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat