Stránky

French press - jak na to?

Miluju kávu. Pití a ochutnávání kávy. Ale co se týká její teorie, názvosloví a věcí okolo, jsem informacemi nepolíbená. Takže pak se není čemu divit, když jsem až letos zjistila, že ten strojek se sítkem a spirálou, které stlačí logr na spodek konvičky se jmenuje french press :-). Vtipné, že? No každý den je potřeba se naučit něco nového, berte to tak.

Tak jsem si zjistila, že první zprávy o french pressu pocházejí z Francie ze začátku 19. století. Patentovat si ho nechal až Ital Attilio Calimani v roce 1929. Průmyslové výroby se během pár let ujala firma Melior a v 60. letech 20. století se french press rozšířil do mnoha domácností po celém světě. V 70. letech dánská firma Bodum přišla s barevnou extravagantní verzí a v roce 1982 koupili i původního výrobce Melior. Získali tak dominantní postavení na světovém trhu.
Říká se, že přípravou kávy ve french pressu se nedá nic zkazit. Odpadá zde totiž problém s nedostatečně propláchnutým kávovarem, usazeninami vodního kamene, papírovým filtrem. A ostatní faktory jako teplota a množství vody, doba extrakce jsou dokonale pod kontrolou.

Příprava kávy
Zásadní je mít dobře umletou kávu. Měla by být hrubší než na filtrovanou kávu. Na 0,5l vody stačí 30g mleté kávy. Hrubší namletí vyžaduje delší čas extrakce, která by měla trvat 3-4 minuty. Rovněž teplota vody by měla být mezi 92-96°C.

Žádné komentáře:

Okomentovat