Stránky

Vánoční pečení - německá štola

Hrozně ráda bych zkusila upéct tuhle německou štolu. Manžel je ale trochu konzerva a nic jiného než vánočku nejí. No ale třeba se nechá přemluvit, až jednou štola ráno zavoní :-) Recept je zase od Ivety Fabešové.



Ingredience

kvásek 1dávka
mléko 150ml
droždí 25g
hladká mouka 200g
kůra z citronu 1dávka
vanilkový lusk 1kusu
strouhaný marcipán 50g
krupicový cukr 25g
změklé máslo 170g
mletá skořice 0.5lžičky
rum 20ml
celé mandle 80g
kandovaný citron 50g
kandovaný pomeranč 35g
rozinky 400g
moučkový cukr 1dávka

Postup:
Mouku, droždí a mléko v pokojové teplotě rozmíchejte v míse na hladkou hustší tekutinu. Zaplněnou mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Mezitím si přichystejte všechny ingredience na těsto a smíchejte je se vzedmutým kvásekem. Těsto uhnětte a hned z něj tvarujte váleček, do kterého zapracujte ingredience na ozdobu.

Těsto rozřežte na 5 částí a z každé opět vypracujte váleček. Na vrchní části válečku nařízněte po celém obvodu šikmé pruhy.
Předehřejte troubu na 180 °C. Vložte štoly na pomoučněný plech a nechejte jev blízkosti sálající trouby 20 min kynout. Poté je vložte do trouby a pečte asi 40 minut. Po upečení je posněžte moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat