Stránky

Simon Mawer - Mendelův trpaslík

Tuto knihu hodnotil New York Times jako jednu z nejpozoruhodnějších děl vydaných v roce 1997. U nás vychází jako druhá kniha tohoto autora (jako první tu vyšel Skleněný pokoj).
Mendelův trpaslík vypráví příběh vědce, který zasvětil svůj život studiu genetické poruchy, která těžce poznamenala jeho samotného. Zkoumá a následně i nalezne gen zodpovědný za trpaslictví. Benedict Lambert, který dokáže nahlížet na vlastní osud se svérázným humorem i sebeironií, přitom neřeší pouze náročný vědecký úkol. On sám je malého vzrůstu.
Příběh se neodehrává pouze v laboratoři nebo v přednáškových sálech, kde Lambert tráví nejvíce času. Ukazuje i jeho soukromý život, problémy, které sebou jeho stav nese, milenecký vztah, těhotenství, otázky ohledně nenarozeného dítěte.
Paralelu k příběhu vědce Lamberta vytváří v románu životní osud jeho vzdáleného příbuzného, slavného genetika Gregora Mendela.
Mawer znovu přesně vykresluje řadu českých resp. moravských reálií, stejně jako ve Skleněném pokoji, který vypráví příběh vily Tugendhat.

Žádné komentáře:

Okomentovat