Stránky

Čokoláda podruhé - dortík

Ilustrační foto

Ingredience:
55 g másla + na vymazání formiček
85 g krupicového cukru
170 g slazeného kondenzovaného mléka
4 velká vejce
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce granulí instantní kávy rozpuštěné v 1 lžíci vroucí vody
350 g rozpuštěné čokolády s minimálním obsahem 60% kakaové hmoty
85 g hladké mouky 00
moučkový cukr na poprášení
šlehačka nebo vanilková zmrzlina k podávání

Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní velký plech. V míse utřete do pěny máslo s cukrem. Potom zašlehejte mléko.
Vejce zlehka spojte se špetkou soli, vanilkovým extraktem a kávou. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a důkladně promíchejte. Vlijte do mísy k mléčné směsi, poprašte moukou a rozmíchejte dohladka.
Rozdělte těsto do šesti vymazaných formiček o objemu 150 ml (mohou to být i porcelánové hrnky, jen by se neměly nahoře zužovat). Dejte je na plech do trouby a pečte 10–12 minut (doba záleží na miskách – kovové nebo menší potřebují méně času).
Vyjměte, nechte minutu stát a pak nožem oddělte od okrajů a vyklopte na talířky. Poprašte moučkovým cukrem. Dortíky můžete podávat se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou, báječné jsou i samotné.

Žádné komentáře:

Okomentovat