Dnes se mi na fcb líbil jeden
odkaz na Vaňkovo Peklo na talíři týkající se Espressa. Doporučuju shlédnout, protože piccolo se opravdu neříká :-)))
No a strašně se mi líbil ten konec videa, kde jsou nádherně vidět snad všechny myslitelné druhy kávových nápojů.
Jak tedy mají vypadat jednotlivé druhy nápojů z kávy?
ESPRESSO
Espresso je koncentrovaná silná káva s vrstvou hnědé pěny na povrchu – „crema" (vrstva hnědé pěny). Espresso představuje základ pro všechny kávové nápoje. Jeho varianty se získávají různým množstvím kávy a pěny.
- Připravte si skleničku na espresso 90 ml nebo malý kávový šálek.
- Nalijte jednoduché espresso (30–35 ml).
ESPRESSO MACCHIATO
Název macchiato je odvozen od italského slova znamenajícího „skvrnu". Tradičně se podává jako standardní espresso se lžičkou mléka na hladině a malým množstvím pěny („crema") uprostřed.
- Připravte si skleničku na espresso 90 ml nebo malý kávový šálek.
- Připravte jednoduché či dvojité espresso.
- Přidejte lžičku mléka na hladinu.
CAFFÈ LATTE
Espresso smíchané s našlehaným mlékem, obvykle se podává ve skleničce. Vrstva našlehaného mléka na hladině by měla mít 10 mm, aby izolovala kávu.
- Připravte si skleničku nebo šálek o objemu 220 ml.
- Připravte jednoduché či dvojité espresso.
- Přidejte našlehané mléko.
CAPPUCCINO
Tento vynikající nápoj je espresso s našlehaným mlékem a posypaný kakaem. Takto vzniklý nápoj je ze dvou třetin káva s mlékem a z jedné třetiny mléčná pěna.
- Připravte si šálek 190–240 ml.
- Připravte jednoduché či dvojité espresso.
- Zachovejte poměr dvě třetiny kávy s mlékem a jedna třetina mléčné pěny.
- Na povrchu posypte kakaem.
AMERICANO
Standardní espresso s přídavkem horké vody, podává se v normálním kávovém šálku nebo hrnku. Horká voda se dává jako první, aby zůstala vrstvička „crema", do vody nalijte jednoduché či dvojité espresso.
- Připravte si šálek 190 ml.
FLAT WHITE
Dalším oblíbeným kávovým nápojem je flat white, nápoj na bázi espressa s mlékem našlehaným párou, který se podává v normálním kávovém šálku nebo hrnečku. Vrstva našlehaného mléka na hladině by měla mít 2 mm, aby izolovala kávu.
- Připravte si šálek 190 ml.
- Připravte jednoduché či dvojité espresso.
- Přidejte našlehané mléko.
CAFFE MOCHA
Připravuje se obdobně jako cappuccino, ale s příměsí čokoládového sirupu. Stačí přímo dodat čokoládu do espressa, zamíchat a přidat mléko a mléčnou pěnu.
- Připravte si šálek 190–240 ml.
- Připravte jednoduché či dvojité espresso.
- Přidejte dvě lžičky čokoládového sirupu.
- Přidejte našlehané mléko.
- Zachovejte poměr dvě třetiny kávy s mlékem a jedna třetina mléčné pěny.
ESPRESSO CON PANNA
Obměna originální vídeňské kávy, vynikající nápoj skládající se z espressa a šlehačky. Může se také posypat skořicí či čokoládou.
- Připravte si šálek 190 ml.
- Připravte jednoduché či dvojité espresso.
- Přidejte šlehačku.
- Posypte skořicí nebo čokoládou.
Žádné komentáře:
Okomentovat